Borkóstolás Egerszalók térségében

 

A legtöbb felnőtt ember kedveli a finom borokat, időről-időre szeretnek eljárni borvidékekre, hogy megnézzék a helyi manufaktúrát és borkóstoláson is részt vegyenek. Gyönyörű országunk bővelkedik borvidékekben, így van választék úticélból. Amennyiben valaki az egri borvidéket szemeli ki, számos egyéb programra is lehetősége nyílik.

Milyen borkóstolási lehetőségek vannak itt?

 

Az egri borok meglehetősen híresek, így nem csoda, hogy számos helyen kínálkozik lehetőség őket megkóstolni. Egerben például a Város a város alatt fantázianevet viselő kiállítás és háromnegyedórás séta keretein belül bemutatja a város alatt húzódó pincerendszert, miközben az idegenvezető mesél a pinceépítés fortélyairól, a szőlőtermesztésről és a borkészítésről is. Természetesen a túra folyamán sor kerül a borok megízlelésére is.

Egerből akár kisvonattal is meg lehet közelíteni a Szépasszonyvölgyet, ahol ugyancsak adott minden lehetőség, hogy további nedűket lehessen kóstolni. Ráadásul, ha az ember a kisvasutas utazást választja, akkor mindezt a legnagyobb kényelemben teheti, hiszen nem kell sétálni, viszont a picike szerelvény útvonala Eger és környéke legszebb látványosságait is érinti, így nem csak iszogatni, de nézelődni is lehet.

Egerszalókon is akadnak borkóstolást biztosító helyek. Mivel a térség híres a termálvizéről, remek hétvégi program lehet egy kis fürdőzéssel egybekötött bortúra. Az egerszalóki sódombtól (ami Európában egyedülálló képződmény és a világon is összesen csak három van belőle) egy karnyújtásnyira található a Szefi Borozó. Ez egy olyan borpince, ahol nem csak az ízlelésre van mód, de csoportos rendezvények megtartására is kiválóan alkalmas, így akár egy szülinapot, vagy eljegyzési partit is lehet itt tartani.

Ugyancsak Egerszalókon lehet meglátogatni a Kohári Pincészetet is, ahol a szőlőnedűk kóstolgatása közben Tóth István gazda örömmel mesél a borkészítés és szőlőtermesztés szakmai titkairól is az érdeklődőknek.

 

Miért érdemes ezt a borvidéket választani?

 

Túl azon, hogy igen széles a választék a bortúrák és kóstolók között, Egerszalók térségében számos egyéb programra is be lehet nevezni. Vannak kulturális szórakozási lehetőségek. Ilyenek például az egri várban a Dobó István Vármúzeum, vagy a Gárdonyi Géza Színház darabjai, amik a nyári időszakban az Érsekkertben tekinthetők meg, szabadtéri előadás keretében.
Akik az aktív pihenés elkötelezett hívei, azok számára remek kikapcsolódást nyújtanak a térségben keresztül-kasul kígyózó túraútvonalak, melyek között vannak hosszabbak, rövidebbek egyaránt. De el lehet látogatni a Betyárbújóhoz, vagy Kaptárkövekhez, melyek egy ritka természeti jelenség következtében alakultak ki riolittufából, és melyekbe kis fülkéket vájtak – mai napig nem tudni biztosan, hogy miért.

Ugyancsak riolittufából alakították ki a Barlanglakásokat, melyeket egészen a huszadik század közepéig laktak, ma pedig különböző kulturális rendezvényeknek ad otthont. Van, amelyikben múzeumot alakítottak ki, ahol bemutatják a ház körül és a földeken használt eszközöket. De nem ritka az sem, hogy kézműves napokat tartanak itt, mivel ez egy igen kedvelt rendezvényhelyszín. Sőt, olykor mulatságokat is szerveznek ide, mely során ki lehet próbálni a hagyományos konyhában készült ételeket is.

És nem szabad megfeledkezni a híres termálvízről sem, amelyet számos fürdő közreműködésével lehet kipróbálni. Egerszalókon még éjszakai fürdőzésre is van lehetőség. Nincs is jobb annál, mint napközben finom borokat kóstolgatni, majd az ezzel járó fáradalmakat a kellemes melegvízben kipihenni, miközben a csillagok pöttyözte éjszakai égbolt borul fölénk.