Egerszalók látványosságai

 

Hosszú hétvége kettesben, kikapcsolódás a hétköznapok fáradalmaiból? Ha valami újdonságra vágytok, Magyarország egyik legszebb régiója szeretettel vár Titeket! Fedezzétek fel Egerszalók látványosságait, és töltsetek el egy romantikus hétvégét nálunk!

Egy varázslatos vidék, kellemes környezet, maximális kikapcsolódás… A vidék romantikája egy varázslatos kertben, számos látványosság közvetlen közelében – amely csak arra vár, hogy Titeket is elkápráztasson! A Tündérliget Panzió Egerszalókban átélhetitek mindazt a nyugalmat, amelyet csak a fővárostól messze kaphattok meg: egy tökéletes kerttel, varázslatos környezettel és Egerszalók látványosságaival várunk felnőttbarát panziónkban, ahol minden a pihenésről, a kikapcsolódásról, Rólatok szól!

És hogy mi minden vár Titeket Egerszalókon és környékén? Az alábbiakban összegyűjtöttük Egerszalók látványosságait, a legnépszerűbb helyeket és az eldugott kincseket egyaránt!

Egerszalók látványosságai: minden, amit Egerszalókról tudnod érdemes

 

Egerszalók egy Egertől délnyugatra található község. Akár azért is érdemes lehet ide ellátogatni, mert a nagy történelmi múltra visszatekintő Eger egy ugrásnyira van. Bőven akadnak itt programok az idelátogatóknak, múzeumok, fürdők, a török megszállás idejéből maradt építmények… De nem csak az egri látványosságok miatt éri meg ideutazni, ugyanis Egerszalókon is számos látnivaló várja a látogatókat, ezért arra bíztatunk Titeket, hogy vegyétek sorra ezeket is itt tartózkodásotok során!

Fürdők, kirándulási úticélok, éttermek és borozók, de még kiállítás is található itt. Az alábbiakban ezekről olvashatsz egy kicsit részletesebben, ha pedig kedvet kaptál hogy ellátogass ide, és eltölts néhány napot nálunk, az alábbi form kitöltésével foglalhatod le szobádat.

Nézzük hát a legnépszerűbb látnivalókat Egerszalókon, és hogy mit érdemes szemrevételeznie annak, aki erre jár!

Egerszalóki Sódomb, illetve Gyógy- és Wellnessfürdő – Egerszalók látványosságai

 

Az egerszalóki látványosságok közül talán a legismertebb a település déli részénél feltörő hévízforrás. A mélyből jövő víz 65-68°C-os, ahol pedig lehömpölyög a domboldalon, látványos mészkőlerakódást hagy maga után, ezt nevezik sódombnak. Ezt meg lehet tekinteni az erre a célra kiépített sétaúton, sötétedés után pedig még szebb, hiszen ezer színben pompázik. A gyógyvíz számos elemet tartalmaz, például nátriumot vagy, kálcium-magnéziumot, ráadásul mivel a víz pH-ja enyhén savas, nem bántja a bőr savköpenyét, ez pedig lehetővé teszi a kiadós, hosszantartó fürdőzést.

Ha tehát egy varázslatos környezetben fürdőznétek, Egerszalók látványosságai közül érdemes ide látogatnotok!

Egerszalók látványosságai, ha túrázni vágytok: Betyárbújó – kaptárkő

 

Remek cél azoknak, akik kirándulásra vágynak. Ezek a természeti ritkaságok úgy alakultak ki, hogy 10-20 millió évvel ezelőtti vulkánkitörést követően kovás oldatokat tartalmazó forró víz megkeményítette az itt található riolittufát, ezáltal tudtak a tufakúpok kiemelkedni. A kaptárfülkéket ezekből a kúpokból vájták ki, bár, hogy mi céllal, arról a mai napig folyik a vita.

Egyesek szerint laktak bennük, amit egyes cserépedény maradványok is alátámasztanak. Bizonyos feljegyzések szerint az első ezredforduló idejében itt helyezték el hamvasztást követően a forradalom halottait, más feljegyzések szerint a miocén korban szolgáltak a pogányoknak oltárkőként. Sőt, mivel a nevükben ott a kaptár szócska, egyesek azt feltételezik, hogy valóban méhkaptárként szolgáltak, és mivel ezek elég nagyok egy méhcsalád fejlődéséhez, teleléséhez, ráadásul a kutatások során még méhviasz maradványokra is bukkantak, akik ezt az elméletet tartják igaznak, szintén tudnak bizonyítékokat felmutatni.

A kaptárkő tehát egyike a legizgalmasabb látványosságoknak Egerszalókon, amelyet mindenképp érdemes meglátogatnotok, ha erre jártok!

Egerszalók látványosságai a történelem nyomában: Barlanglakások

 

Mivel a riolittufa egy elég könnyen alakítható, vágható kőzet, nem csoda, hogy az elődeink fel is használták. A mai Sáfrány utca végén még mindig megtekinthetők azok a barlanglakások, amiket valószínűleg a 17-18. században faragtak, és amit még a 20. század végén is laktak. Miután önkormányzati tulajdonná váltak, 2011-ben meg is újították őket, persze megőrizve az eredeti hangulatot. Az egyik ilyen barlangban van berendezve a Mesterségek Műhelye, ahol a mezőgazdaságban és a ház körüli munkákban használt szerszámokat lehet megnézni. Más lakásokban különböző használati tárgyak vannak kiállítva, amiket a II. világháborúig alkalmaztak.

Egyes napokon, amikor valamilyen ünnep van, esetleg fesztivál, ismét üzembe helyezik a kemencéket az ínycsiklandó fogások elkészítéséhez, de lehetőség van különböző kézműves programokra, például gyertyaöntésre is. A Barlanglakások kedvelt rendezvényhelyszín, ezért gyakran várják programkavalkádok az ideérkezőket.

Tájszoba és babakiállítás – Egerszalók látványosságai, ha bepillantanál a múltba

 

Nem csak a Barlanglakásokban lehet régebbi korok berendezési- és használatitárgyaival találkozni, ugyanis tájház is található Egerszalókon. Sőt, ez a tájház kiegészül egy babakiállítással is, ami remek program lehet azok számára, akik szeretik a különleges babákat.

Egerszalók látványosságai a gasztronómia szerelmeseinek: Éttermek a környéken

 

A számos étkezést biztosító lehetőség közül érdemes lehet kiemelni a Piroska éttermet, ahol a hagyományos magyaros finomságokon felül vadhúsból készült ételekkel várják a betérőket. Az étterem négy terme mellett a nyári időszakban a kerthelységben is van lehetőség elkölteni egy finom ebédet, vagy vacsorát. Egy másik helyi étterem, a Thermál Panzió Étterem is hasonlóan kedvelt hely, mely a község centrumában található, és a klasszikus magyar konyhát képviseli. Továbbá a Vidám Harcsa kemencés csárda is várja az éhes vendégeket, hétköznaponként All you can eat akcióval. Ezeken felül a Vadásztanya Fogadó és az Egerszalók Pizza&Pub is remek fogásokat kínál, úgyhogy biztosan találtok olyan vendéglátóhelyet, ahol elfogyaszthattok néhány remek fogást.

Egerszalók látványosságai a bor szerelmeseinek: Borfogyasztás Egerszalókon

 

A vidék igen ismert borászatairól, pincészeteiről, a környéken termesztett szőlőnek köszönhetően. Természetesen van is lehetőség megízlelni a helyi finomságokat. A Szefi Borozó egy olyan borpince, ahol nem csupán borkóstolásra van lehetőség, hanem akár csoportos rendezvényekhez is remek helyszín. A Kohári Pincészetben pedig fény derülhet a szakmai titkokra is, hiszen a gazda, Tóth István örömmel mesél a részletekről a derűs hangulatú borkóstolók során. Ugyancsak érdemes ellátogatni St Andrea Szőlőbirtokára és Borszaküzletébe a finom borokért, vagy épp a  Hablik Pincébe. Továbbá a Hangácsi és Fia Pincészet, a Helli Pincészet, és a Dávid borház is várja a finom nedük szerelmeseit.

Húsz fős rendezvény esetében hozzánk, a Tündérliget Panzióba is hívhatunk borászt, aki borkóstolót tart a vendégeknek. Ha erre van igény, ezt természetesen mi megszervezzük.

 

Ne feledjétek hát:  ha a vidék romantikájára vágytok, várunk szeretettel Egerszalókon a Tündérliget Panzióban!