Szobafoglalás
Tündérliget Panzió Egerszalók
kep

Egerszalók termálfürdői: avagy miért is olyan jó az egerszalóki termálvíz?

Egerszalók és környéke számos programlehetőséget kínál a kíváncsiskodóknak. Vannak köztük olyanok, melyeket az aktív kikapcsolódás szerelmeseinek találtak ki, míg mások inkább kulturális, városnéző alternatívát nyújtanak. Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy ez egy borvidék, ebből fakadóan pedig jócskán akad borkóstolásra is alkalom. De amiért talán a legtöbben látogatják a térséget, az a termálvize. 

Pihenés Egerszalókon, a vidéki romantika hangulatában

Amennyiben Ti is szeretnétek élvezni a vidék romantikáját, Egerszalók változatos programkínálatát – és ehhez egy tökéletes, romantikus szállást választanátok, fedezzétek fel Tündérliget Panziónk páratlan ajánlatait! Varázslatos kerttel, barátságos szobákkal, nyugalommal és csenddel várunk a falu szívében, a látnivalók és programlehetőségek közvetlen közelében. 


Foglald le szobátokat még ma, és fedezzétek fel e vidék csodáit együtt!

 

Ajánlatkérés

Név
Telefonszám
E-mail cím
Vendégek száma
Dátum -tól
Dátum -ig
Megjegyzés

 

Ha pedig fürdőzésre vágytok, az alábbiakban néhány szóban bemutatjuk Egerszalók termálfürdőinek előnyeit.

 

Miért jó a termálvíz?

A termálvíz elég sokféle hatással van az emberre. Lássuk hát, pontosan miféle hatásokkal, és melyik miért befolyásolja pozitívan a szervezetet?


A hidrosztatikai nyomásnak köszönhetően (ez nem csak a termálvíznél, hanem minden víznél így működik) nő a nyomás a hasban, a kialakult nyomáskülönbségnek köszönhetően pedig a vérkeringés a szív felé gyorsul.


A hőhatás következtében egy ilyen fürdőnek lazító, fájdalomcsökkentő és görcsoldó hatása van. A meleg ingerli az artériák mentén található hőérző receptorokat, ezáltal ingerületátvivő anyagok tudnak felszabadulni.


Nem hanyagolható el a kémiai hatás sem, hiszen a mélyből feltörő víz bővelkedik ásványi és kémiai anyagokban, melyek a felszíni vizekben általában nincsenek jelen. A vízben lévő só értágító anyagok felszabadulását okozza, de az egész test ásványianyag-összetétele változik.
A termálvízben ázva testünk rengeteg salakanyagtól is megszabadul, mivel a vízben lévő anyagok és a testünk egyes elemei között anyagcsere megy végbe és fokozódik a vesék működése is. A szívre ható nyomás miatt gyorsul a keringés és változik a vérnyomás. Már 20-30 vízben töltött perc elég ahhoz, hogy a vízben lévő, a szervezetünk számára fontos anyagok felszívódhassanak.


Miközben ázunk a kellemes melegben, fejünk közvetlenül a víztükör felett van, a termálvíz pedig párolog. Ennek az a következménye, hogy belélegzünk bizonyos gázokat, párlatokat, ami például az asztmásoknak és az allergiásoknak nagyon jót tesz. Ennek oka, hogy ekkor ellazulnak a hörgőcskék, miközben kevesebb növényi pollen kerül be a szervezetbe, ezáltal visszaszorulnak a tünetek.


A tiszta termálvizet inni is lehet. Ebben az esetben a vízben lévő ásványianyagok a bélbolyhokban szívódnak fel, aminek tisztító hatása van. Persze nem szabad ész nélkül inni, hiszen akkor könnyen kimosódhatnak ezek a bélbolyhok.


A gyógyvizes fürdő során beindul egy fokozottabb elválasztás a nyálkahártyán, ami ugyancsak a test tisztulását segíti elő. A szervezetbe került gázok és oldott sók a hormonok vérbe áramlását is fokozzák. Sőt, a nemi mirigyekre is hatással van, emiatt egy termálfürdős kúra segíthet azokon is, akik meddőségben, impotenciában, cikluszavarban szenvednek, vagy a változókorral küzdenek.


A közérzetre is komoly hatást gyakorol ez a víz. A mártózás közben, vagy azt követően nyugodtabbnak érezzük magunkat, egy kellemes fáradtság lesz úrrá rajtunk (és általában mély és pihentető lesz az alvásunk is). A gyógyvíz a vegetatív idegrendszerre is kifejti hatóerejét; oldja a feszültséget, a változókori tüneteket és a magas vérnyomás okozta idegességet is.
 

 

Az egerszalóki termálvíz

Általánosságban elmondható, hogy a termálvíz pozitívan hat a szervezetre, az összetétele viszont minden gyógyvíznek más. Az egerszalóki víz nátriumot is tartalmazó, kálcium-magnézium hidrogénkarbonátos hévíz, melyben a metakovasav koncentráció igen magas. Ennek köszönhetően kapta meg a kénes gyógyvizek kategóriában az egyik legjobb besorolást. Mivel a víz enyhén savas, lehetőséget ad a hosszabb fürdőzésekre. Erre azért van mód, mert a víz nem oldja a bőr savköpenyét.


A víz közepes oldottanyag tartalmú, kálcium-nátrium-hidrogénkarbonátos összetételű, kemény, fluoridos termálvíz, magas szabad szénsav és metakovasav tartalommal. Ezeken kívül a vízben mintegy 30 különböző nyomelem található, ebből 12 biológiailag elengedhetetlen, 7 általánosan kedvező hatással bír és 11-nek ismeretlen a hatása.


Összetételéből fakadóan rengeteg panaszra, problémára nyújt megoldást, vagy csak enyhíti nagymértékben a tüneteit, ezért legalább egyszer érdemes kipróbálni. Külön kuriózuma még az egerszalóki termálvíznek, hogy éjszakai fürdőzésre is adatik lehetőség. Ennek keretén belül pedig úgy lehet feltöltődni és regenerálódni a kellemes melegben, hogy közben a csillagok pettyezte éjszakai égboltban lehet gyönyörködni.

 

Gyertek és élvezzétek a termálvíz jótékony hatásait, és pihenjétek ki a hétköznapok fáradalmait nálunk!
 

Hírek

Hírek és újdonságok, érdekességek Egerszalókról, a Panziónkról, környékünkről… 

Romantikus lánykérés ötletek

Romantikus lánykérés ötletek

A lánykérés egy kapcsolatban bizony nagy mérföldkő, és gyakran a leendő vőlegény bajban van, hogyan tehetné igazán különlegessé ezt a...

lánykérés helyszín szállással

A tökéletes lánykérés helyszín szállással: a Tündérliget Panzió

Úgy érzed, ideje lenne egy magasabb szintre emelni a kapcsolatotokat, és elérkezett az ideje, hogy fél térdre ereszkedj, de nem tudod, hogyan...

egerszalóki szállás

5 ok, amiért a Tündérliget Panzió a legjobb egerszalóki szállás

Mindenkinek szüksége van időnként kikapcsolódásra, pihenésre, akár egyedül, akár a párjával kettesben. Természetesen a gyerekkel...

További hírek
Ajánlataink
Oldalak
Elérhetőségeink

Cím: 3394, Egerszalók, Széchenyi István út 4.

Telefon: +36-30-KATTINTS
(mindennap 8:00-20:00-ig)

Email: KATTINTS

Pályázatok Pályázatok