Szobafoglalás
Tündérliget Panzió Egerszalók
kep

Egy Európa-szerte egyedülálló természeti csoda: az egerszalóki sódomb és termálvíz

Bolygónk egyik legnagyobb csodája, hogy szó szerint ezer arca van, számtalan gyönyörű természeti képződménnyel nyűgöz le minket a világ minden pontján az antarktiszi jégsapkáktól kezdve a Derweze nevet viselő képződményig, amelyet a Pokol Kapujának is hívják. Ebben a cikkben egy igen ritka képződményről, az egerszalóki sódombról lesz szó.

Miért olyan különleges a sódomb?

A mésztufa, amelyből felépül a domb is, igazi ritkaság, összesen három ilyenről van tudomásunk, a másik kettő Törökországban, illetve az Amerikai Egyesült Államokban, a Yellowstone Nemzeti Parkban találhatóak. Európában pedig csak nálunk adódik lehetőség ebben a csodában gyönyörködni, ezért érdemes legalább egyszer ellátogatni ide megnézni!

 

Hogyan alakult ki a sódomb?

A sódomb kialakulásához egy hosszabb folyamat vezetett. Egerszalókon még 1960-ban találtak rá a termálvízre, aztán a domboldalon kialakítottak neki egy kutat, amiből a víz szabadon lefolyhatott a lankán. A kút vízhozama 2350 liter/perc, a víz pedig tele van ásványi anyagokkal, amik az évek során a domboldalon lecsorogva kicsapódtak, létrehozva a természeti csodát, amelyet ma sódombnak hívunk. Egyébként eredetileg kőolaj és földgáz után kutattak, amikor felfedezték a hévizet, ami nagy valószínűség szerint mintegy 18-20.000 éves.


Azonban a név megtévesztő, a domb valójában nem sóból, hanem mésztufából van. A vízben az oldott kálcium-hidrogén-karbonátból kiválik a kálcium-karbonát, amit a köznyelvben mészkőnek is neveznek. Ez a kezdetekben puha, aztán a víz kihűlésével párhuzamosan egyre jobban megkeményedik. A fehér dombot tarkító színes foltok pedig a vízben megtelepedett algáknak köszönhető – és mivel az algák jelenlétének következtében csökken a víz szén-dioxid tartalma, ezek is hozzájárulnak a kicsapódott ásvány megszilárdulásához.

 

Miért annyira nagyszerű az egerszalóki termálvíz?

Az egerszalóki termálvíz a föld mélyéből tör fel, több, mint 400 méter mélyről, és a hőmérséklete 65-68 Celsius fok. Ez a hévíz a nátrium mellett kálcium-magnézium hidrogénkarbonátokat tartalmaz, emellett metakovasav tartalma is jelentős, ennek köszönhetően a „Kénes gyógyvizek” kategóriában az egyik legjobb besorolást kapta. A termálvíz úgynevezett közepes oldottanyag tartalmú, kalcium-nátrium-hidrogénkarbonátos jellegű, kemény, fluoridos, kénes gyógyvíz, melynek jelentős a szabad szénsav és metakovasav tartalma. Mivel a víz enyhén savas jellegű, nem oldja a bőr savköpenyét, így aztán hosszabban is lehet benne ázni, és 30 nyomelemet tartalmaz – ezek közül 12 biológiailag nélkülözhetetlen, 7 általánosan kedvező hatású és 11 ismeretlen hatású.


Ez a gyógyvíz kiválóan alkalmas érelmeszedés, csontsérülések, ízületi és reumatikus panaszok enyhítésére. Emellett anyagcserezavarok és mozgásszervi betegségek, valamint a vegetatív idegrendszer zavarai esetén is segít, továbbá kötőszöveti és bőrbetegségek kezelésére, vérzészavarok és mozgásszervi műtétek utókezelésére is alkalmazható.

 

Egy hétvége a feltöltődés jegyében

Csodálatos természeti kincs a sódomb, amit legalább egyszer mindenképpen érdemes megnézni. És ha már úgyis erre kirándultok, töltsetek el itt egy hétvégét! Azalatt alkalom nyílik lazítani a gyógyhatású melegvízben, különböző terápiás kezeléseket igénybe venni, a hétvége elteltével pedig feltöltődve, kipihenve térhettek haza. Ha egy igazán hangulatos szállást kerestek a környéken a pihenéshez, akkor a legjobb választás a Tündérliget Panzió, mely Egerszalók főterén található, alig pár perc sétára a termálvíztől és a sódombtól. Frissen felújított szobáik mindegyike romantikus vidéki hangulatú, ideális úti cél, ha az ember egy kis időre maga mögött akarja hagyni a mindennapok gondjait. A bűbájos szobák mellett egy mesés kert is tartozik a panzióhoz, vízeséssel, sőt, a hegyoldalban még egy sóbarlang is van, így a vendégeknek alkalma nyílik sóterápiás kezelésen is részt venni anélkül, hogy el kéne hagynia a szállást.

 

Ajánlatkérés

Név
Telefonszám
E-mail cím
Vendégek száma
Dátum -tól
Dátum -ig
Megjegyzés

Hírek

Hírek és újdonságok, érdekességek Egerszalókról, a Panziónkról, környékünkről… 

Romantikus lánykérés ötletek

Romantikus lánykérés ötletek

A lánykérés egy kapcsolatban bizony nagy mérföldkő, és gyakran a leendő vőlegény bajban van, hogyan tehetné igazán különlegessé ezt a...

lánykérés helyszín szállással

A tökéletes lánykérés helyszín szállással: a Tündérliget Panzió

Úgy érzed, ideje lenne egy magasabb szintre emelni a kapcsolatotokat, és elérkezett az ideje, hogy fél térdre ereszkedj, de nem tudod, hogyan...

egerszalóki szállás

5 ok, amiért a Tündérliget Panzió a legjobb egerszalóki szállás

Mindenkinek szüksége van időnként kikapcsolódásra, pihenésre, akár egyedül, akár a párjával kettesben. Természetesen a gyerekkel...

További hírek
Ajánlataink
Oldalak
Elérhetőségeink

Cím: 3394, Egerszalók, Széchenyi István út 4.

Telefon: +36-30-KATTINTS
(mindennap 8:00-20:00-ig)

Email: KATTINTS

Pályázatok Pályázatok