Szobafoglalás
Tündérliget Panzió Egerszalók
kep

Egy hétvége az egri borok mámorában

Magyarországon jónéhány kiváló borvidéket találni, de ezek közül kétség kívül az egyik legjelentősebb az egri borvidék. Ráadásul a térségben rengeteg program is várja az idelátogatókat. Akár baráti társasággal, akár kettesben, de azoknak, akik ezt a vidéket jelölik ki úticélul, biztosan felejthetetlen élményekben lesz része.

Az egri térség szőlő- és borfajtái

A vidék történelme, a fél évszázados szocialista gazdálkodás, valamint a rendszerváltás óta kialakult fogyasztási trendek következtében, illetve száraz és hűvös éghajlatnak köszönhetően ez egy meglehetősen sokszínű borvidék. A legtöbb helyre fehérszőlőt ültetnek, amelyből aztán az olaszrizling, a chardonnay, a hárslevelű és a leányka készül, valamint kékszőlőt, melyből a kékfrankos, a merlot, a cabarnet franc, a pinot noir, a portugieser, a kadarka és a cabernet sauvignon készül. 


A vidék leghíresebb bora az egri bikavér, mely többféle vörösborszőlő borának elegyéből készül. A borfajtákat két kategóriába sorolják: a védett eredetű klasszikus borok (például chardonnay, cserszegi fűszeres, irsai olivér, sárga muskotály stb.), illetve a védett eredetű superior borok (például pinot blanc, rajnai rizling, szürkebarát, kékfrankos, merlot stb.).

 

Borkóstolás a térségben

Sok felnőtt ember számára jelent élvezetet és kikapcsolódást, ha részt vesznek egy bortúrán, borkóstoláson. Eger térségében erre bőven van lehetőség.


Rögtön Eger városában van lehetőség a Város a város alatt fantázianevet viselő programhoz csatlakozni. Ez egy háromnegyedórás séta a város alatt épült pincerendszerben. Miközben a gondosan kialakított helyen barangolnak a kíváncsiskodók, rengeteg dolgot megtudhatnak a pinceépítészet hogyanjáról és mikéntjéről, a szőlőtermesztés csínjáról-bínjáról és a borkészítés sokéves fortélyairól. Természetesen a túra keretein belül adódik alkalom a finom nedűk megízlelésére is.


A Szépasszonyvölgyben ugyancsak be lehet nevezni borkóstolásra, ráadásul ide akár kényelmesen, kisvonattal is el lehet jutni. A kisvonat Egerből, az Érsekkerttől indul, érinti a térség főbb látványosságait, ezáltal a városnézés egyik legkényelmesebb módja, végállomása pedig a Szépasszonyvölgy. Nincs is jobb annál, mint a festői tájon eltölteni egy napsütötte délutánt a borok okozta mámorban.


Egerszalókot is érdemes érinteni, ha már a környékre látogat valaki. Az itteni termálvíz messze földön híres, ráadásul itt található a sódomb is, mely a nevével ellentétben mészkőből épül fel (a termálvíz a mélyből feltörve lecsordogált a domboldalon, a benne lévő ásványi anyagok pedig az évszázadok alatt létrehozták a sódombot), és amely Európában egyedülálló, de az egész világon csak három van belőle (az egerszalóki mellett van egy Törökországban, illetve a Yellowstone Nemzeti Parkban). A sódomb szomszédságában található a Szefi Borozó, mely úgy van kialakítva, hogy csoportos rendezvények lebonyolítására is alkalmas, így a borkóstoló túrát egy baráti társaság egybekötheti akár egy születésnappal is.


Szintén Egerszalókon van a Kohári Pincészet, ahol a jó hangulatú borkóstolás közben az érdeklődőknek a gazda, Tóth István örömmel és készségesen mesél mind a borkészítésről, mind pedig a szőlőtermesztés titkairól.

 

Borkóstolás után lazítás

Ha pedig az összes finom egri bor megkóstolásra került, az érdeklődők pedig kissé elfáradtak az egésznapos séta során, estére érdemes kicsit elmerülni a híres termálvízben. Egerszalókon ugyanis lehetőség nyílik az éjszakai fürdőzésre… egy finom bor után lebegni a melegvízben a csillagok pettyezte ég alatt pedig egy kellemes nap méltó lezárásának bizonyul.

 

Borkóstolás utáni éjszakára: egy kellemes este Egerszalókon, a Tündérliget Panzióban

Nem csoda, ha az ínycsiklandó borkülönlegességek mellett nem marad, ki haza vezetne az éj leple alatt - de szerencsére erre nincs is szükség. Ha úgy gondoljátok, szívesen megpihennétek Egerszalókon, mi szeretettel, és csendes, felnőttbarát környezettel várunk Titeket a Tündérliget Panzióban! Foglaljatok szobát az alábbi linkre kattintva, és élvezzétek a csendet, nyugalmat nálunk!

 

Ajánlatkérés

Név
Telefonszám
E-mail cím
Vendégek száma
Dátum -tól
Dátum -ig
Megjegyzés
 

Hírek

Hírek és újdonságok, érdekességek Egerszalókról, a Panziónkról, környékünkről… 

Romantikus lánykérés ötletek

Romantikus lánykérés ötletek

A lánykérés egy kapcsolatban bizony nagy mérföldkő, és gyakran a leendő vőlegény bajban van, hogyan tehetné igazán különlegessé ezt a...

lánykérés helyszín szállással

A tökéletes lánykérés helyszín szállással: a Tündérliget Panzió

Úgy érzed, ideje lenne egy magasabb szintre emelni a kapcsolatotokat, és elérkezett az ideje, hogy fél térdre ereszkedj, de nem tudod, hogyan...

egerszalóki szállás

5 ok, amiért a Tündérliget Panzió a legjobb egerszalóki szállás

Mindenkinek szüksége van időnként kikapcsolódásra, pihenésre, akár egyedül, akár a párjával kettesben. Természetesen a gyerekkel...

További hírek
Ajánlataink
Oldalak
Elérhetőségeink

Cím: 3394, Egerszalók, Széchenyi István út 4.

Telefon: +36-30-KATTINTS
(mindennap 8:00-20:00-ig)

Email: KATTINTS

Pályázatok Pályázatok