Egy hétvége az egri borok mámorában

 

Magyarországon jónéhány kiváló borvidéket találni, de ezek közül kétség kívül az egyik legjelentősebb az egri borvidék. Ráadásul a térségben rengeteg program is várja az idelátogatókat. Akár baráti társasággal, akár kettesben, de azoknak, akik ezt a vidéket jelölik ki úticélul, biztosan felejthetetlen élményekben lesz része.

Az egri térség szőlő- és borfajtái

 

A vidék történelme, a fél évszázados szocialista gazdálkodás, valamint a rendszerváltás óta kialakult fogyasztási trendek következtében, illetve száraz és hűvös éghajlatnak köszönhetően ez egy meglehetősen sokszínű borvidék. A legtöbb helyre fehérszőlőt ültetnek, amelyből aztán az olaszrizling, a chardonnay, a hárslevelű és a leányka készül, valamint kékszőlőt, melyből a kékfrankos, a merlot, a cabarnet franc, a pinot noir, a portugieser, a kadarka és a cabernet sauvignon készül.

A vidék leghíresebb bora az egri bikavér, mely többféle vörösborszőlő borának elegyéből készül. A borfajtákat két kategóriába sorolják: a védett eredetű klasszikus borok (például chardonnay, cserszegi fűszeres, irsai olivér, sárga muskotály stb.), illetve a védett eredetű superior borok (például pinot blanc, rajnai rizling, szürkebarát, kékfrankos, merlot stb.).

Borkóstolás a térségben

 

Sok felnőtt ember számára jelent élvezetet és kikapcsolódást, ha részt vesznek egy bortúrán, borkóstoláson. Eger térségében erre bőven van lehetőség.

Rögtön Eger városában van lehetőség a Város a város alatt fantázianevet viselő programhoz csatlakozni. Ez egy háromnegyedórás séta a város alatt épült pincerendszerben. Miközben a gondosan kialakított helyen barangolnak a kíváncsiskodók, rengeteg dolgot megtudhatnak a pinceépítészet hogyanjáról és mikéntjéről, a szőlőtermesztés csínjáról-bínjáról és a borkészítés sokéves fortélyairól. Természetesen a túra keretein belül adódik alkalom a finom nedűk megízlelésére is.

A Szépasszonyvölgyben ugyancsak be lehet nevezni borkóstolásra, ráadásul ide akár kényelmesen, kisvonattal is el lehet jutni. A kisvonat Egerből, az Érsekkerttől indul, érinti a térség főbb látványosságait, ezáltal a városnézés egyik legkényelmesebb módja, végállomása pedig a Szépasszonyvölgy. Nincs is jobb annál, mint a festői tájon eltölteni egy napsütötte délutánt a borok okozta mámorban.

Egerszalókot is érdemes érinteni, ha már a környékre látogat valaki. Az itteni termálvíz messze földön híres, ráadásul itt található a sódomb is, mely a nevével ellentétben mészkőből épül fel (a termálvíz a mélyből feltörve lecsordogált a domboldalon, a benne lévő ásványi anyagok pedig az évszázadok alatt létrehozták a sódombot), és amely Európában egyedülálló, de az egész világon csak három van belőle (az egerszalóki mellett van egy Törökországban, illetve a Yellowstone Nemzeti Parkban). A sódomb szomszédságában található a Szefi Borozó, mely úgy van kialakítva, hogy csoportos rendezvények lebonyolítására is alkalmas, így a borkóstoló túrát egy baráti társaság egybekötheti akár egy születésnappal is.

Szintén Egerszalókon van a Kohári Pincészet, ahol a jó hangulatú borkóstolás közben az érdeklődőknek a gazda, Tóth István örömmel és készségesen mesél mind a borkészítésről, mind pedig a szőlőtermesztés titkairól.

Borkóstolás után lazítás

 

Ha pedig az összes finom egri bor megkóstolásra került, az érdeklődők pedig kissé elfáradtak az egésznapos séta során, estére érdemes kicsit elmerülni a híres termálvízben. Egerszalókon ugyanis lehetőség nyílik az éjszakai fürdőzésre… egy finom bor után lebegni a melegvízben a csillagok pettyezte ég alatt pedig egy kellemes nap méltó lezárásának bizonyul.

Borkóstolás utáni éjszakára: egy kellemes este Egerszalókon, a Tündérliget Panzióban

 

Nem csoda, ha az ínycsiklandó borkülönlegességek mellett nem marad, ki haza vezetne az éj leple alatt – de szerencsére erre nincs is szükség. Ha úgy gondoljátok, szívesen megpihennétek Egerszalókon, mi szeretettel, és csendes, felnőttbarát környezettel várunk Titeket a Tündérliget Panzióban! Foglaljatok szobát az alábbi linkre kattintva, és élvezzétek a csendet, nyugalmat nálunk!