Éjszakai fürdőzés Egerszalókon

 

A termálvízben történő fürdőzés alapvetően is számos pozitív hatást gyakorol a szervezetünkre, többek között emiatt is nevezik gyakran gyógyvizeknek is ezeket. Egerszalókon a híres, gyógyhatású termálvíz kiélvezésén csavarnak még egyet: itt ugyanis van lehetőség akár éjszakai fürdőzésre is.

Miért olyan különleges az egerszalóki termálvíz?

 

A termálvíz vagy gyógyvíz tulajdonképpen egy gyűjtőnév, ami azonban nem ugyanolyan összetételű vizeket takar. Nem minden termálvíz egyforma, és emiatt a bent tartózkodás ideje és a hatás mértéke is változó. Egerszalókon olyan termálvíz található, mely egy nátriumot is tartalmazó, kálcium-magnézium hidrogénkarbonátos hévíz, magas metakovasav tartalommal. Ez a gyógyvíz közepes oldottanyag tartalmú, kálcium-nátrium-hidrogénkarbonátos összetételű, kemény, fluoridos termálvíz, szabad szénsav és metakovasav tartalma pedig igen magas. Mivel enyhén savas kémhatású a víz, nem oldja a bőr savköpenyét, ezért akár több órás fürdőzést is megengedhetsz magadnak. Összetétele miatt a kénes gyógyvizek kategóriájában az egyik legjobb minősítést kapta. A benne lévő 30 nyomelemből 12 elengedhetetlen, 7 pedig kedvezően hat a szervezet optimális működésére.

 

Hogyan hat a testre a termálvíz?

 

Általánosságban elmondható, hogy a termálvíz számos különböző módon hat a szervezetünk egészére. A víznek eleve van egy olyan tulajdonsága, hogy a hidrosztatikai nyomás miatt a hasban is nő a nyomás, a kialakult nyomáskülönbség miatt pedig a vérkeringés gyorsul a szív felé. A meleg miatt fájdalom- és görcsoldó hatása is van a víznek, továbbá a hő ingerli azokat a receptorokat is, melyek ingerületátvivő anyagok felszabadítására képesek.

 

A fürdőzés ezen formája remek méregtelenítő is, mivel a vízben lévő anyagok és a testünk egyes elemei között anyagcsere megy végbe és fokozódik a vesék működése is. Már 20-30 vízben töltött perc elegendő lehet a vízben lévő, a szervezetünk számára fontos anyagok felszívódására. Miközben élvezed a kellemes melegvíz ölelését, fokozódik a nyálkahártya elválasztása, sőt, fokozódik a vérbe áramló hormonok és oldott sók mennyisége is. De a termálfürdő használata segítséget nyújthat azok számára is, akik meddőségben, impotenciában szenvednek, cikluszavarokkal küzdenek, vagy épp a változó korba lépve annak kellemetlen velejáróit tapasztalják.

 

A melegvízben ázva akaratlanul is belélegezzük a víztükörről felszálló párát, és bizony ennek is pozitív a hatása. Ezeknek a párlatoknak a belégzése különösen jót tesz asztmásoknak és allergiásoknak, ugyanis ellazítja a hörgőcskéket, miközben kevesebb növényi pollen kerül a tüdőbe, ami a tünetek erőteljes enyhülését eredményezi. Ha tiszta a termálvíz – tehát nem ázik benne például sok más ember – akkor akár fogyasztani is érdemes, ugyanis ekkor a benne lévő ásványi anyagok a bélbolyhokban tudnak felszívódni ezáltal tisztító hatást fejteni ki.

 

A test mellett természetesen szót kell ejteni arról is, hogy ez a fajta fürdőzés az elmére is pozitívan hat. A meleg köszönhetően nem csak a test, de az elme is ellazul, megnyugszik, de a vízcsobogás hangja is nyugtatóan hat.

Fokozd az élményt

 

Egy termálvizes fürdőben töltött nap minden szempontból pozitív, hiszen a számos, testre gyakorolt pozitívumai mellett az elmére is igen kedvezően hat, már önmagában ezért is megérné az utazás. Azonban Egerszalókon egy viszonylag ritka programlehetőség is várja a kíváncsiskodókat: itt ugyanis van lehetőség éjszakai fürdőzésre. Legalább egyszer mindenkinek meg kell tapasztalnia ezt a fajta élményt – a melegvíz gyógyító ereje kifejti hatását, miközben Te a csillagokban gyönyörködsz. Foglalj időpontot panziónkba, és élvezd ki minél hamarabb ezt a fantasztikus élményt!