Kirándulás Egerszalókon: ide érdemes ellátogatnotok!

 

Kirándulás Egerszalókon, varázslatos környezetben? Fedezzétek fel e csodálatos tájat, és élvezzétek a vidék romantikáját a Tündérliget Panzió Egerszalókban, felnőttbarát környezetben!

 

KIRÁNDULÁS EGERSZALÓKON, VARÁZSLATOS KÖRNYEZETBEN

 

Sokak által kedvelt kikapcsolódási forma a kirándulás, hiszen ilyenkor ki lehet lépni a megszokott környezetből, magunk mögött lehet hagyni egy kicsit a megszokott kerékvágást. Egyesek a városnézést preferálják, ellátogatnak olyan helyekre, amiket egyébként nem ismernek, megcsodálják a helyi nevezetességeket, kulturális programokon vesznek részt. Mások inkább a természetet részesítik előnyben, túráznak a friss levegőn, vagy felkerekednek megcsodálni egy festői tájat, esetleg egy képződményt. Akármelyik formája álljon is közelebb a kirándulók szívéhez, ha Egerszalók és környéke a cél, biztosan sok élménnyel gazdagodnak.

Először is, nézzük, miért érdemes idelátogatnia azoknak, akik a városnézést, művelődést részesítik előnyben.

VÁROSNÉZÉSSEL EGYBEKÖTÖTT KIRÁNDULÁS EGERBEN

 

Kirándulás Egerben, Egerszalók közvetlen közelében – az Egri Vár

Egerszalóktól csupán egy kőhajításnyira van Eger, ahol az Egri Vár számos programlehetőséggel várja az ideérkezőket. Körbe lehet sétálni a legendás végvárat, ahol kivételes módon sikerült 1552-ben visszaverni az Oszmán Birodalom seregét Dobó István kapitány irányítása alatt. Az ezt az eseményt feldolgozó könyvet  mindenkinek olvasnia kellett, ez pedig nem más, mint Gárdonyi Géza: Egri csillagok című műve. A könyvélményhez csatolva érdekes megnézni az erődöt, ahol az ikonikus ütközett lezajlott.

 

Kirándulás Egerben, a Városban

Ugyancsak Egerben lehet megtekinteni a Várost a város alatt, mely egy 45 perces séta során elkalauzol Eger pincerendszerében, miközben a pinceépítésről, szőlőtermesztésről és borkészítésről mesélnek az érdeklődőknek.

 

Kirándulás Egerben, az Érsekkertben

A sötétben töltött időt követően érdemes ellátogatni az Érsekkertbe, teljes nevén Szmrecsányi Lajos Kertbe, mely Eger központi parkja. Itt egy kicsit meg lehet pihenni, gyönyörködni a növényekben, sőt, a nyári időszakban rendszeresek itt a szabadtéri színházi előadások is (az ősz beköszöntével ezek a Gárdonyi Géza Színházban folytatódnak).

 

Kirándulás Egerben, kisvonattal

A városnézés egyik legkényelmesebb módja a kisvonat, mely Egerből indulva érinti a fő látnivalókat, végállomása pedig a Szépasszonyvölgy. Itt érdemes lehet egy kicsit elidőzni, megkóstolni a helyi borfinomságokat. A kisvonatra retúrjegy váltható, de a Szépasszonyvölgyben el lehet tölteni néhány kellemes órát, mivel a kisvonat minden óra 30 perckor indul vissza.

Kirándulás Egerszalókon

 

Kirándulás az egerszalóki Barlanglakásokban

Egerszalókon találhatóak a Barlanglakások, ugyancsak riolittufából, melyeket még a huszadik század során is laktak, s melyeknek a keletkezését a 17-18. századra teszik. Ma nyitva állnak a nagyközönség előtt, az egyik ilyen barlangban van a Mesterségek Műhelye, ahol korabeli eszközöket, szerszámokat lehet megnézni, de a többi lakásban is találkozni különböző használati tárgyakkal. A Barlanglakások egyébként igen kedvelt rendezvényhelyszín, ezért az idelátogatók könnyen belefuthatnak fesztiválokba, készműves foglalkozásokba, vagy épp hagyományos sütögetésekbe.

 

Kirándulás után: éjszakai fürdőzés Egerszalókon

Az egésznapos programok után pedig remek levezetés az éjszakai fürdőzés, amire szintén Egerszalókon van lehetőség. Ez akár egy remek megkoronázása is lehet egy élményekkel teli napnak, ráadásul a víz összetételének köszönhetően még a testre is pozitív hatással van, így a feltöltődés igazán teljes lesz.

 

TERMÉSZETKÖZELI KIRÁNDULÁS EGERSZALÓK KÖRNYÉKÉN

 És most nézzük, milyen kalandok várnak azokra, akik inkább a természetközeli kirándulásokat kedvelik, hiszen nekik is van néhány program!

 

Egerszalókon található a Betyárbújó, másnéven kaptárkövek, egy igazi természeti ritkaság, mely egy vulkánkitörés következtében jött létre nagyjából 10-20 millió éve. A kitörést követő forró vízben, mely elöntötte a vidéket, kovás oldatok voltak, ezek pedig megkeményítették a riolittufát, azt a kőzetet, amelyből ezek a kaptárok állnak. Ezt követően az idők során a víz és a szél elmosták a többi, puhább kőzetet, így csak a riolittufa maradt meg, mely ma kiemelkedik a talajszintből. Ezekbe a kúpokba fülkéket vájtak ki, bár arról, hogy mi célból, megoszlik a vélemény. Egyes feltételezések szerint lakóhelyül szolgáltak, más feltételezések szerint oltárkőként, de vannak, akik úgy hiszik, valóban kaptárok lehettek, melyekben a méhek teleltek. Mivel minden elmélethez találtak maradványokat, mely bizonyítékként szolgál a teóriák alátámasztásához, valószínűleg sosem születik egységes hit a rendeltetésükkel kapcsolatban. Mindenesetre remek program ide gyalogosan ellátogatni, hiszen csodás tájon vezet az út, a titokzatos kövek pedig felkeltik bárki kíváncsiságát.

A környéken számos túraútvonal várja az érdeklődőket, akik a természetben szeretnének kikapcsolódni, úgyhogy biztosan minden kiránduló talál közöttük olyat, ami kedvére való. A kalandvágyóbb jelentkezők pedig kipróbálhatják a quados túrát Egerben, négy keréken élvezve ki a szabadidejüket.