Programok Egerben: Milyen programok várják Egerben és környékén az idelátogatókat?

 

Eger és környéke számos szórakozási és kikapcsolódási lehetőséget nyújt azoknak, akik ellátogatnak erre festői tájra. Akár az aktív pihenést preferálja valaki, akár kulturális programokat, akár a relaxáló feltöltődést, biztosan talál olyat a programkínálatban, amely számára megtestesíti az ideális pihenést.

Programok Egerben, az aktív pihenés szerelmeseinek

 

Meglehetősen sok ember számára az ideális kikapcsolódást nem a fekvés testesíti meg. Sokan, kiszabadulva a mókuskerék fogságából inkább túrázni, kirándulni szeretnek, nem pedig a négy fal között lenni. Számukra jobb időtöltés élvezni az erdőket és mezőket, a nap végén pedig a végtagokban megjelenő kellemes fáradsággal térni nyugovóra.

Túrázás: programok Egerben, túraútvonalakkal tűzdelve

 

Az ő számukra adott a lehetőség, hogy az egri térséget keresztül-kasul behálózó túraútvonalak egyikén barangolják be a környéket, miközben gyönyörködnek a festői tájban. A merészebb vállalkozóknak quados túrán is részt lehet venni, hogy aztán négy keréken fedezhessék fel a vidéket.

 

Betyárbújó és Kaptárkövek – Programok Egerben, a természet szerelmeseinek

 

Remek kirándulócél a Betyárbújó, másnéven Kaptárkövek. Ezek a kúp alakú képződmények úgy alakultak ki, hogy egy vulkánkitörést követően forró víz öntötte el a tájat. A vízben lévő kovás oldatok aztán megkeményítették a riolittufát, a kőzetet, melyből ezek a kúpok állnak. Ezt követően az évszázadok alatt a víz és a szél elmosta a puhább kőzeteket, míg végül ezek az égbetörő képződmények maradtak csak. Ezekbe aztán kis fülkéket vájtak, bár eredeti rendeltetési céljukat homály fedi. 

A tudósok kardoskodnak afelett, hogy milyen funkciót is tölthettek be. Három fő elmélet született, mindháromhoz találtak bizonyítékot is. Az első elmélet az, hogy ezeket lakóhelyként használták, bizonyítékként az elméletre pedig néhány cserépedénydarabot tudnak a szakértők felmutatni. Mások szerint egyfajta oltárkövek lehettek még az első évezredforduló korában, erre az elméletre bizonyítékokat régi szövegben találtak. Megint mások azt állítják, ezek valóban kaptárként működtek, a méhek telelését segítették elő, s mivel valóban találtak méhviasz maradványokat, akik ezen elmélet mellett tették le a voksukat, ugyancsak bizonyítottnak gondolják a feltételezést. Akármi is legyen a Kaptárkövek titka, mindenképp érdemes ide elkirándulni!

 

Kulturális programlehetőségek Egerben

 

Akik nem annyira a túrázást, kirándulást szeretik, inkább a helyi érdekességeket, azoknak remek kikapcsolódást lehet az egri várban a Dobó István Vármúzeum, ahol a legendás ütközetről és magáról a várról lehet számos dolgot megtudni. De akár a Gárdonyi Géza Színház egyik darabját is megtekinthetik, nyári időszakban szabadtéri előadások keretében az Érsekkertben.

 

Barlanglakások – Programok Egerben, a történelem szerelmeseinek

 

A Barlanglakásokat is érdemes felkeresni. Ezek is riolittufából vannak, melyekből kivájták a benti tereket, ezeket azonban egészen a huszadik század közepééig lakóépületnek használták. Ma különböző funkciókat töltenek be: van, amelyikben múzeumot alakítottak ki, van, amelyben hagyományos konyhát. Mivel a hely igen kedvelt rendezvényhelyszín, gyakran rendeznek itt mulatságokat, ilyen alkalmakkor a hagyományos ételkészítés is teret kap.

Programok Egerben, ha lazítanál egy picit

 

Akik igazán pihentető programon szeretnének részt venni, azoknak a termálvizet nem szabd kihagyni. A méltán híres víz számos ásványi anyagot tartalmaz, melyek segítenek egyes tünetek, panaszok leküzdésében, de makkegészséges embereket is feltöltenek. Ráadásul Egerszalókon található Európa egyetlen sódombja, mely napszaktól függően mindig más színben ragyog. Sőt, itt még éjszakai fürdőzésre is adódik alkalom, ami minden ember számára egyszerre kaland és kikapcsolódás.

Szállás Egerszalókon, csendes környezetben

 

Ha pedig a megannyi program, kaland után megpihennél valahol, a Tündérliget Panzióban szeretettel várunk! Felnőttbarát szállásunk Egerszalókon, egy karnyújtásnyira a fentebbi programlehetőségektől vár titeket… Varázslatos kerttel, korlátlan kávéfogyasztással, kényelmes szobákkal és jacuzzival, szaunával, sóterápiás szobával várunk – amelyek mind-mind ingyen elérhetőek szállóvendégeink részére!