Sóbarlang a Tündérliget Panzióban: egyedi lehetőség az egészséges kikapcsolódásra

 

A sós levegő egészségre gyakorolt pozitív hatása már évszázadok óta ismert. Ugyan modern világunkban már nem kell több száz kilométert utazni azért, hogy kiélvezzük, mivel már számos helyen vannak sókabinok, a természetes sóbarlangok még mindig meglehetősen ritkák – ezért is olyan nagy öröm számunkra, hogy nálunk, a Tündérliget Panzióban található ilyen barlang!

Mi az a sóbarlang?

 

A sóbarlang, ahogyan azt a neve sugallja, egy olyan barlang, melyben só található, ezért aztán a barlang levegője is sós, ami számos pozitív hatást gyakorol a szervezetünkre. A sóbarlangok nagyszerű hatására már az 1800-as években felfigyeltek, amikor feltűnt az a tendencia, hogy azoknál a bányászoknál, akik sóbányában robotoltak, nem alakultak ki tüdőbetegségek. Miután felfedezték ezt a mintát, számos kutatás irányult a só pozitív hatásainak bemérésére. Különösen hatásos gyógymódnak bizonyult krónikus hörghurut esetén és más légúti betegségektől szenvedők körében. A sós levegőnek, ha belélegzed, gyulladáscsökkentő hatása van, a belélegzett sókristályok a légző járatok öntisztulását segítik elő. A speciális mikroklímában jól gyógyíthatók a krónikus légzőszervi betegségek, a hörghurut, a nátha, a torokgyulladás, és az arcüreggyulladás is. Ez a gyulladáscsökkentő hatás nem csak belsőleg mutatkozik meg; egyes bőrbetegségek kezelésére is tökéletesen alkalmas, mint a pikkelysömör, ekcéma vagy allergiás bőrbetegségek.

 

Miért olyan nagyszerű a sós levegő?

 

A Himalája só egy természetes antihisztamin, ami az allergiát kiváltó hisztamin hatását ellensúlyozza, tisztítja a tüdőt, a hörgőket és segít a lerakódások, a slejm felszakításában. De Himalája só szükséges a hurut és az arcüreg lerakódásainak felszakításához is. A sóbarlang levegője megköti a pozitív töltésű részeskéket, mint a por vagy a pollenek, így rendkívül tiszta a levegő az ilyen helyiségekben.

Kinek tud segíteni ez a terápia?

 

A sóterápia használatához, élvezéséhez nem szükséges feltétlenül betegnek lenni, de sokat tud segíteni dohányosoknak, sportolóknak, COPD esetén, továbbá, ha fennáll valamilyen légúti megbetegedés, de remek gyógymód ekcéma és pikkelysömör esetén is. Emellett még a krupp, a szénanátha, a légcsőhurut, a hörghurut, az arcüreg-gyulladás, az orrmelléküreg-gyulladás, a középfülgyulladás vagy a hangszálgyulladás fennállásakor. De a szmogot szívó városlakóknak is mindenképpen ajánlott időnként egy ilyen terápia.

 

Pozitív és negatív ionok

 

Ahogyan azt megtanultuk az iskolában, minden atomokból, elektronokból és ionokból áll. Ezek között vannak pozitív és negatív töltésű ionok, melyek közül a pozitív töltésű ionok károsak az egészségünkre, viszont az életmódunkból fakadóan nagymértékben körülvesznek bennünket. A pozitív töltésű ionnak túl kevés elektronja van, ezért továbbiakat vonz magához, hogy kiegyenlítse a hiányt. A sóbarlang levegőjében lévő sókristályok viszont magukhoz vonzzák és megkötik ezeket a részecskéket.