Túra Egerszalókon és környékén

 

Nincs is jobb annál, mint a mindennapok szürke folyását időnként megszakítani egy kellemes kirándulással, egy kiadós túrázással. E célból akár az otthonodtól távolabb is merészkedhetsz, hogy új helyeket és rejtett kincseket fedezz fel! Ebben a cikkben bemutatom, miért érdemes Egerszalókot és környékét is felfedezni gyalogszerrel!

 

Időről-időre mindenkinek szüksége van egy kis kikapcsolódásra, amikor egy rövid időre maga mögött hagyhatja a gondjait, és élvezheti az élet olyan apró örömeit, mint a napfény melege az arcunkon, vagy a nyíló virágok illata. Dönthetsz úgy, hogy egy szombati napon nyakadba veszed a világot, és felkeresel egy új kirándulócélt. Vagy akár úgy is határozhatsz, hogy egy hétvégét szentelsz a kikapcsolódásnak, és ott töltöd az éjszakát és a másnapot is valahol.

 

Amennyiben úgy döntesz, Egerszalókot és környékét választod, számos, érdekesebbnél érdekesebb helyet kereshetsz fel. Az egyik ilyen a Betyárbújó, amit másnéven kaptárköveknek is neveznek. Ezek riolittufából vannak és a következőképpen keletkeztek: egy vulkánkitörés következtében vízár öntötte el a területet, ami tele volt különböző kémiai anyagokkal, amik a vulkánból származtak. Ezek aztán megkeményítették a riolittufát, s míg a környezetében lévő, más összetételű kőzeteket elmosta a víz, ezek a kúpszerű képződmények megmaradtak. Ezekből aztán kivájták a ma is látható fülkéket.

 

A fülkékkel kapcsolatban azonban máig folyik a vita, hogy mire is használták őket. Három fő elmélet született, és mindhármat alátámasztják bizonyítékok, így rajtad áll, melyiket fogadod el. Az egyik elmélet szerint ezek lakóépületként voltak használatosak, és találtak is edénymaradványokat. Egy másik elmélet szerint ezek oltárkövekként funkcionáltak, és ezt az elméletet támasztják alá feljegyzések, melyek arról szólnak, hogy I. Szent István korabeli hadvezéreket volt szokás ilyen fülkékbe temetni. A harmadik elmélet szerint ezek valóban kaptárok voltak, itt teleltették a méheket, és mivel valóban találtak méhviasz és méz maradványokat, látszólag ez az elmélet is bizonyított.

 

Egy másik nagyszerű kiránduló cél, ha Egerszalókon és környékén jársz, a barlanglakások. Ezeket a lakásokat még a huszadik század során is lakták, ma azonban már egészen más szerepet töltenek be. Akad közöttük olyan, amit múzeumnak, tájháznak rendeztek be. Van olyan, ahol időnként a hagyományos konyha finomságai készülnek, például különböző mulatságok, fesztiválok alkalmával. Szoktak itt tartani kézműves napokat és zenei mulatságokat is. Mivel könnyen megközelíthető gyalogszerrel is, érdemes egyszer elsétálni és megnézni egy ilyen eseményt.

 

Természetesen azok számára is tartogat remek szórakozást a térség, akik a nagyobb távokat, kiadósabb túrákat szeretik inkább. Számos különböző túraútvonal hálózza be keresztül-kasul a vidéket, vannak hosszabbak és rövidebbek is. Különösen jó módja ez a stresszoldásnak, ha egyébként városban, nagyvárosban élsz. A természet közelsége, a madárcsicsergés, a csend és a friss levegő mind remek stresszoldók. Séta közben ráadásul az ember elmélyedhet a gondolataiban, a fizikai munka miatt pedig remek módja a feszültség levezetésének.

 

Gyere hozzánk, a Tündérliget Panzióba!

 

Ha a nagyszerű túrák, kirándulások között egy modern, mégis barátságos, vidéki hangulatú szálláson pihennéd ki a megtett kilométerek fáradalmait, akkor foglalj hozzánk! Panziónkban lehetőséged van lazítani a pezsgőfürdőben, esetleg a szaunában, de eltölthetsz egy órát a sóbarlangunkban is. Ráadásul, mivel felnőttbarát szállás vagyunk, garantáltan nem fogja gyerekek zajongása, esetleg sírása megzavarni az itt töltött időd!